Popis kratica korištenih u prijenosu sredstava banaka

IBAN Međunarodni broj bankovnog računa
Međunarodni broj bankovnog računa je jedinstveni identifikator koji pomaže bankama da obrađuju plaćanja od osobe do osobe automatski. IBAN sadrži sve neophodne podatke vlasnika ako bankovni račun, kao što su broj računa, podaci banke i podružnice i šifra države. Iako ne postoji jedinstvena duljina za SEPA zemlje, IBAN ne može prelaziti 34 znaka. Međutim, većina zemalja ima različite fiksne duljine. Naš validator automatski otkriva zemlju i duljinu IBAN-a kako bi precizno provjerio.
BBAN Osnovni broj bankovnog računa
BBAN je kratica za osnovni broj bankovnog računa. Prikazuje broj bankovnog računa specifičan za zemlju. BBAN je zadnji dio IBAN-a kada se koristi za transfer međunarodnih sredstava. Svaka zemlja ima specifičan BBAN format i duljinu ovisno o vlastitim standardima. Trenutačno ne postoji zajednički EU ili drugi standard koji objedinjuje BBAN. Tu je uveden IBAN kako bi se standardizirali međunarodni bankovni transferi.
BIC Kod za identifikaciju banke
Kôd za identifikaciju banke je međunarodni kod koji banke koriste za financijske transakcije. Svaka banka ima vlastiti BIC.Na taj način, europski i međunarodni platni nalozi automatski dolaze do ispravne banke i podružnice. BIC se također naziva SWIFT adresa ili SWIFT kod. BIC može biti dugačak od 8 ili 11 znakova, ovisno o tome da li sadrži podatke o podružnicama.
SEPA Jedinstveno područje plaćanja u eurima
Ovo jedinstveno platno područje eura uspostavilo je integrirano europsko tržište za instrumente plaćanja. Cilj SEPA je osigurati da se plaćanja unutar Europe odvijaju jednostavno i učinkovito kao one u jednoj zemlji.
ECB Europska Središnja Banka
Europska središnja banka središnje je bankarsko tijelo Eurozone. Odgovorna je za euro valutu u Europskoj uniji. Glavna zadaća ECB-a sastoji se od održavanja kupovne moći eura, a time i stabilnosti cijena u eurozoni. Eurozona uključuje 17 zemalja Europske unije koja su koristila euro od 1999. godine.
SWIFT Društvo za međubankovnu financijsku telekomunikaciju u svijetu
Pogledajte BIC
SCT SEPA kreditni transfer
SEPA Credit Transfer je uveden od strane Europskog vijeća za platni promet (vidi EPC) početkom 2008. godine. godine. Također se naziva sustav plaćanja ili skup pravila za prijenos sredstava između banaka u EU. SCT (pod nazivom "Europski prijenos" u Belgiji) zamjenjuje cijeli niz lokalnih platnih sustava denominiranih u eurima u Europi, kako domaćih tako i prekograničnih.
SDD SEPA Direct Debit
SEPA Direct Debit (pod nazivom "European direct debit" u Belgiji) je protokol o plaćanju koji definira skup pravila za specifična plaćanja između banaka u eurozoni. SDD Core, kao i svaka druga shema izravnog zaduživanja, zasniva se na sljedećem konceptu: "Zahtjevam novac od nekog drugog, uz prethodnu suglasnost i priznajem ga za sebe". Plaćatelj i zaračunatelj moraju imati račun kod davatelja usluga platnog prometa (PSP) koji se nalazi unutar SEPA.
PSD Direktiva o platnim uslugama
Direktiva o platnim uslugama uvedena je 2007. godine kao niz zakonskih propisa koji imaju za cilj definirati usluge platnog prometa i pružatelje usluga platnog prometa u Europskoj uniji. Glavna je svrha olakšati razvoj Jedinstvenog područja platnog prometa (SEPA), reguliranje institucija za platni promet, transparentnost plaćanja i povećanje konkurencije.
ACH Automated Clearing House
ACH je vrsta elektroničke mreže za prijenos sredstava koja se koristi u SAD-u. Slično kao i SWIFT u Europi, ACH osigurava međubankovnu obradu kreditnih i debitnih transakcija. ACH elektronska mreža pomaže bankama i financijskim institucijama razmjenjivati ​​informacije između njih.
CSM Mehanizam kliringa i namire
Mehanizam kliringa i namire je skup pravila koja reguliraju kako se trgovina provodi. Takve smjernice predstavljaju kako se novac i poruke šalju na standardizirani način između pružatelja usluga platnog prometa.
PEACH Pan-europski ACH
Paneuropska automatizirana klirinška kuća (PE-ACH) je ACH koji može podmiriti SEPA-ine bonuse i izravne zaduženja diljem eurozone. PEACH je i poslovna platforma za pružanje platnih instrumenata u maloprodaji u eurima i osnovnih srodnih usluga, sastavljenih od pravila upravljanja i praksi plaćanja, a potkrijepljena je potrebnom tehničkom platformom.
EBA Europska bankarska udruga
EBA je osnovana u Parizu 1985. od strane 18 poslovnih banaka i Europske investicijske banke. EBA je industrijski forum za europska platna društva s više od 200 banaka i udruga. Europska bankarska udruga jedan je od glavnih doprinosa stvaranju i razvoju SEPA.
EPC Europski Odbor za platni promet
Europski bankarski sustav donošenja odluka u području plaćanja. Koordinira sve aktivnosti koje bi trebale dovesti do uvođenja SEPA.
BACS Bankarski sustav automatiziranog kliringa
BACS je kratica za bankarski sustav automatiziranog klirinškog sustava. To je jedan od UK inter-banke transfer sredstava i koristi se za obradu elektronskih transakcija i transfera. Većina stvari koje se obrađuju pomoću BACS sustava su izravno terećenje i izravni krediti. Izravni zaduženje je uputa od vlasnika računa banci, kojom se ovlašćuje tvrtka da povuče različite iznose novca. Izravni se dugovi koriste za osiguranje plaćanja redovito, sigurno i učinkovito. One su među najčešćim financijskim transakcijama u svijetu. Izravni kredit zapravo je suprotan od izravnog zaduženja i obično se koristi za prijenos plaća u bankovne račune zaposlenika. Sve do nedavno, BACS je bio i sustav u prvom planu jednokratnih online plaćanja i plaćanja putem telefona. Međutim, nedavno ga je uveo sustav Bržeg plaćanja. Razlog za to je učinkovitost Brzog plaćanja, koja se gotovo odmah obrađuje. Štoviše, to je u stanju to učiniti u bilo koje doba dana, 365 dana godišnje. S druge strane, plaćanja BACS-a traju najmanje 3 bankovna dana za obradu. Neki računi ne dopuštaju korištenje bržih plaćanja, stoga se i dalje oslanjaju na BACS.
CHAPS Clearing House Automated Payment System
Kao što ste možda mislili, CHAPS je i akronim; to znači Automatizirani platni sustav Clearing Housea, iako se rijetko naziva njegovo puno ime.CHAPS je drugi sustav koji se koristi za obradu plaćanja u Velikoj Britaniji. Iako je svatko u mogućnosti koristiti CHAPS, to je sustav koji obično koriste tvrtke u transakcijama koje uključuju velike iznose novca. Korištenje sustava CHAPS obično nastaje s nabomom od 25 do 30. Transferi CHAPS obično se obrađuju u roku od jednog dana i obično se koriste za kupnju imovine, s odvjetnicima koji koriste sustav za prijenos sredstava između bankovnih računa uključenih strana. Također se koristi u drugim scenarijima plaćanja visoke vrijednosti. Kao što je već spomenuto, CHAPS se koristi za premještanje sredstava između banaka; koristi se u tu svrhu nekoliko puta dnevno. Da biste izvršili uplatu putem CHAPS-a, obično morate posjetiti banku s oblikom identifikacije kako biste dokazali svoju identifikaciju. Prije plaćanja CHAPS vrijedi provjeriti ograničenje bržih transakcija plaćanja banke. Brže plaćanja obično se mogu koristiti za transfere do 100.000, a trenutačan je i besplatan. To je posebno primjenjivo za pojedinačne korisnike (za razliku od tvrtki i organizacija).
FPS UK Usluga Bržeg Plaćanja
Kao što je gore spomenuto, usluga Bržeg plaćanja omogućuje široj javnosti plaćanje sredstava koja se obrađuju i prenose gotovo odmah. Javnost ga redovito koristi za plaćanje, kao što su računi, stalni nalozi i online transfere. Sustav je u funkciji od 2008. godine.
C&CC UK Cheque and Credit Clearing
Kao što je gore spomenuto, usluga Bržeg plaćanja omogućuje široj javnosti plaćanje sredstava koja se obrađuju i prenose gotovo odmah. Javnost ga redovito koristi za plaćanje, kao što su računi, stalni nalozi i online transfere. Sustav je u funkciji od 2008. godine.
EFT Elektronički prijenos sredstava
redstavlja način na koji vaša tvrtka može primiti izravno polaganje svih uplata od Commonwealtha na bankovni račun vaše tvrtke. Kada se prijavite, novac dolazi izravno i prije nego ikad prije. EFT je brz, siguran i znači da će novac na vašem bankovnom računu biti potvrđen brže nego kada morate čekati poštu, položiti ček i pričekati da sredstva budu dostupna.
B2B Business to Busines
SCF SEPA kartice
Model za SEPA kartice navodi načela i pravila visokog stupnja koja će, kada ih implementiraju banke, sustavi i drugi dionici, omogućiti europskim kupcima korištenje iste kartice za opću namjenu za plaćanje i isplatu gotovine u eurima u cijeloj SEPA području s istom lakoćom i udobnošću kao u svojoj domovini.
EFTA Europsko udruženje slobodne trgovine
ECBS Europski odbor za standarde bankarstva